TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Fumana procumbens (Dun.) Gren. et Godr. - Naprózsa
Latin név:
Fumana procumbens (Dun.) Gren. et Godr.

Magyar név:
Naprózsa

Familia:
Cistaceae
Család:
Szuharfélék
Leirás

Erősen fásodó, heverő törpecserje. Az egész növény aprón rányomottan bodros-pelyhes, alig mirigyszőrös. Levelei 5-20 mm-esek, egyszerűek, ép szélűek, szórt állásúak, szálasak, tűszerűek, porcos-szálkás hegyűek, néha serte-pillásak. Kocsányai kopaszodók, legfeljebb egyenlő hosszú a murvalevelekkel és a csészékkel. Virágai magánosan állók, a hajtások végén vagy a levélhónaljban fejlődnek, sárgák, 8-10 mm-esek. Két kisebb külső és három nagyobb csészelevelük van. A két külső csészelevél többé-kevésbé hosszabb a belső csészék felének a hosszánál. A külső porzói meddők. Bibéje háromkaréjú. Termése háromrekeszű tok. Mediterrán jellegű maradványfaj (reliktum).


Magasság

5-10 cm


Virágzás

Május-szeptember


Termésérés

szeptember


Származás

Szubmediterrán, Közép-Európa


Élőhely

nyílt sziklagyep, homokpuszta


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: