TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Fraxinus pennsylvanica Marsh. - Vörös kőris
Latin név:
Fraxinus pennsylvanica Marsh.

Magyar név:
Vörös kőris
pennsylvaniai kőris

Familia:
Oleaceae
Család:
Olajfafélék
Leirás

Alacsony vagy közepes termetű, boltozatos koronájú fa. Szürkésbarna kérge hálózatosan bordázott. Vesszői fényesek, középbarnák, rügyei vörösesbarna szőrösek. Keresztben átellenes állású, páratlanul szárnyasan összetett levelei elérhetik a 30 cm-es hosszúságot, színük fényes zöld, ősszel megsárgulnak, 5-9 tojásdad vagy lándzsás 8-15 cm hosszú és 2,5-5 cm széles, 3-6 mm hosszú nyelű, ékvállú, fonákán pelyhes szőrös levélkéből állnak. Váltivarú, apró, zöld vagy bíbor színű virágai sziromtalanok, de az apró csésze megvan és a termésen maradó. Éretten világosbarna lependéktermése 5 cm-es, csúcsa kihegyezett, szárnya lefutó.


Magasság

8-25 m


Virágzás

Április-május


Termésérés

Szeptember


Származás

Észak-Amerika középső és keleti része


Élőhely

Őshazájában nyirkos erdei faj, nálunk ártereken, parkokba, városi útsorfának gyakran telepítik és elvadul.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: