TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Genista tinctoria L. - Festő rekettye
Latin név:
Genista tinctoria L.

Magyar név:
Festő rekettye
magas rekettye

Familia:
Fabaceae
Család:
Pillangósvirágúak
Leirás

Elfekvő vagy felálló ágrendszerű, alacsony termetű cserje. Ágai zöldek, mélyen árkoltak, alul kopaszak, felső részükön szőrösek. Spirálisan szórt állású levelei, tagolatlanok, ép szélűek, lándzsásak, csaknem ülők, tompa vagy hegyes csúcsúak, kopaszak vagy selymesen szőrösek, 1-4,5 cm hosszúak és 3-15 mm szélesek, élük pillás. Pálhái aprók, hártyásak, keskeny-lándzsásak. Élénk világos- vagy aranysárga pillangós virágai 10-15 mm hosszúak, 2-6 cm-es hajtásvégi fürtvirágzatokban, murváskodó levelek hónaljában nyílnak. Enyhén kétajkú csészéjük 3-7 mm hosszú, kopasz, termésérés előtt a pártával együtt lehulló. A párta vitorlája 13-16 mm hosszú, 7-9 mm széles, kopasz, tojásdad, csúcsa tompa vagy kicsípett. A csónak 13-15 mm hosszú, Érett hüvelytermése lapos, egyenes vagy kissé görbült, 1,5-3 cm hosszú, 2-3 mm széles, benne 6-10 kerekded mag fejlődik. Sárga festékanyagával már az ókorban len- ás gyapjúkelméket festettek.


Magasság

20-120 (200) cm


Virágzás

május-augusztus (-október)


Termésérés

szeptember-október


Származás

Európai-(mediterrán) faj keleten Kis-Ázsiáig, északon Dél-Skandinániáig


Élőhely

Sovány talajú hegyi rétek, kaszálók, láprétek, a felálló, elágazó termetű subsp. elatior száraz tölgyesekben gyakori.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: