TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Fraxinus ornus L. - Virágos kőris
Latin név:
Fraxinus ornus L.

Magyar név:
Virágos kőris
mannakőris

Familia:
Oleaceae
Család:
Olajfafélék
Leirás

Terebélyes koronájú, alacsony vagy közepes termetű fa. Az idősebb ágak és a vesszők kérge egyaránt szürke és sima. Rügyei világos szürkén molyhos szőrösek. Keresztben átellenes állású, páratlanul szárnyasan összetett levelei meghaladhatják a 20 cm-es hosszúságot, 5-9 levélkéje átlagosan 12 cm hosszú és 5 cm széles, színi oldaluk zöld, fonákuk világosabb, alakjuk hosszúkás-tojásdad, csúcsuk kihegyesedő, válluk széles ék alakú, nyelük 5 mm körüli, szélük fűrészes. Apró, krémfehér, négyszirmú, illatos virágai lombfakadás után, tavasz végén - nyár elején dúsvirágú, széles, kúpos bugavirágzatokban nyílnak. Éretten világosbarna lependéktermései 4 cm hosszúak, csúcsuk kicsípett, csészelevelei maradók. Dél-Európában egykor a megsebzett törzséből kicsorduló nedvet megszárítva édességet (mannát) készítettek. Szárazság- és várostűrése miatt díszfaként is ültetik. Sziklás talajon letörpül és tősarjakat hoz. Gyakori kártevője a virágzatot károsító kőris-gubacsatka (Aceria fraxinivora Nal.), mely a virágzatban szabálytalan, rücskös, 1-1,5 cm átmérőjű barna gubacsokat okoz.


Magasság

8-20 m


Virágzás

Április-június


Termésérés

Szeptember


Származás

Délnyugat-Ázsia, Közép- és Dél-Európa (kelet-mediterrán)


Élőhely

Száraz, napsütötte erdők: xeroterm tölgyesek, bokorerdők


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: