TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Fraxinus excelsior L. - Magas kőris
Latin név:
Fraxinus excelsior L.

Magyar név:
Magas kőris

Familia:
Oleaceae
Család:
Olajfafélék
Leirás

Magas termetű, boltozatos koronájú fa. Kérge halványszürke, sima, idővel repedezetté válik. Vesszői szürkésbarnák, koromfekete rügyei mindenhol keresztben átellenesen állnak. Páratlanul szárnyasan összetett leveleinek hossza elérheti a 30 cm-t, keskeny tojásdad vagy lándzsás, ülő vagy nagyon rövid nyelű, sötétzöld levélkéi 10 cm hosszúak és 3 cm szélesek is lehetnek, csúcsuk kihegyesedő, válluk ék alakú, szélük szúrósan fogazott. Apró, sziromtalan virágai bugavirágzatot alkotnak, portokjuk bíbor színű. Éretten világosbarna, átlagosan 4 cm hosszú lependékterméseinek töve kissé lekerekített, csúcsuk rendszerint kicsípett. Dísznövényként ültetett változatai között élénk okkersárga vesszejű (cv. Jaspidea) és tagolatlan levelű (cv. Diversifolia) fajták is vannak.


Magasság

40 m-ig


Virágzás

Március-április


Termésérés

Szeptember


Származás

Európa


Élőhely

Üde erdők elegyfája, vágások nyomán felszaporodik ("kőrisesedés")


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: