TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Fraxinus angustifolia Vahl subsp. pannonica Soó et Simon - Magyar kőris
Latin név:
Fraxinus angustifolia Vahl subsp. pannonica Soó et Simon
Fraxinus angustifolia Vahl subsp. oxycarpa (M. Bieb. ex Willd.) Franco et Rocha, Fraxinus angustifolia Vahl. subsp. danubialis Pouzar, Fraxinus pojarkoviana V. N. Vassil.

Magyar név:
Magyar kőris
pannon kőris

Familia:
Oleaceae
Család:
Olajfafélék
Leirás

Közepes vagy magas termetű, boltozatos koronájú fa. Szürkésbarna kérge rücskös, bordázott. Vesszői szürkés olajzöldek, rügyei sötétbarnák, a termő hajtásokon hármas örvösen állnak. Páratlanul szárnyasan összetett levelei keresztben átellenesen állnak, legfeljebb 25 cm hosszúak, élénk zöld színűek. Ülő levélkéi ékvállúak, lándzsásak vagy keskeny lándzsásak, szélük kissé elálló fűrészes, számuk 7-13 között változik, hosszuk átlagosan 7,5 cm. Lombja ősszel lilás-bordóra színeződik. Egyszerű fürt virágzatban álló apró, zöld vagy bíbor színű virágai sziromtalanok, lombfakadás előtt, koratavasszal nyílnak. Éretten világosbarna lependéktermései 3-5 cm hosszúak, csúcsuk tompa vagy kicsípett. Az ártéri keményfaligetek helyére ültetvényekbe, valamint városi zöldterületekre árnyékadó és útsorfának egyaránt telepítik. Kiváló ipari fa, többek között furnér készítésére is alkalmas.


Magasság

20-35 m


Virágzás

Április


Termésérés

Szeptember


Származás

Az alfaj pontusi-pannon flóraelem


Élőhely

Alföldi tölgy–kőris–szil ligeterdők


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: