TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Frangula alnus Mill. - Kutyabenge
Latin név:
Frangula alnus Mill.
Rhamnus frangula L.

Magyar név:
Kutyabenge

Familia:
Rhamnaceae
Család:
Bengefélék
Leirás

Lazán ágas cserje vagy alacsony termetű fa, kérge sima, vékony, törékeny hajtásainak kérge fiatalon zöld, később szürkés sötétbarna, világos színű hosszúkás paraszemölcsökkel. Apró, szőrös, szabad rügyei kiemelkedő rügyalapon ülnek. Szórt állású, széles tojásdad vagy visszás tojásdad levelei 2-7 cm hosszúak és 3-5 cm szélesek, csúcsa röviden kihegyesedő vagy levágott, válla ék alakú, széle ép, kissé hullámos. Öttagú, zöldesfehér virágai tölcséresek, 2-6-tagú bogas levélhónalji virágzatokban nyílnak. Apró, zöldesfehér csészelevelei hegyes háromszögűek, szétállók. Apró, fehér sziromlevelei egyenesen állnak. 5-8 mm-es bogyótermései pirosból lilás-feketére érnek, bennük 2-4 lencse alakú mag fejlődik. Szárított kérge hashajtó hatású.


Magasság

1-3 m


Virágzás

április-augusztus


Termésérés

szeptember-október


Származás

Európa


Élőhely

Láp- és ligeterdők, mezofil és üdébb erdők


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: