TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Forsythia suspensa (Thunb.) Vahl - Bókoló aranyfa
Latin név:
Forsythia suspensa (Thunb.) Vahl

Magyar név:
Bókoló aranyfa

Familia:
Oleaceae
Család:
Olajfafélék
Leirás

Tövétől ágas, ívesen lehajló vesszejű cserje. Vesszői okkersárgák, paraszemölcsösek rügyei legfeljebb 1 cm hosszúak, orsó alakúak, csoportosan állnak. Keresztben átellenes állású, tagolatlan vagy a vállánál két kisebb levélkére tagolódó, tojásdad levelei hegyes csúcsúak, lekerekített vállúak, fűrészes szélűek, 4-8 cm hosszúak. Kora tavasszal, lombfakadás előtt nyíló virágai négytagúak, viszonylag hosszú kocsányúak, lecsüngők. Csészelevelei zöldek, keskeny-lándzsásak, lekerekített csúcsúak, 5-8 mm hosszúak. Sziromlevelei élénk sárgák, alsó harmadukban összeforrtak, a pártacimpák hosszúkásak, lekerekített csúcsúak. Termése két kopáccsal nyíló, hegyes csúcsú, kevés magvú tojásdad tok. Talajra fekvő ágai legyökeresedhetnek. Régóta ültetett díszcserje, ültetési helyén a gondozás megszűntével is tartósan megmarad, de nem terjed (kultúrreliktum). A zöldágú aranyfával (F. viridissima Lindl.) alkotott hibridjét, a hibrid aranyfát (F. × intermedia Zabel) gyakrabban ültetik. Ennek vesszői felállók, termete nagyobb, virágai nagyobbak, mély sárgák és rövidebb kocsányúak. Európa egyetlen őshonos aranyfája, az apró virágú albán aranyfa (F. europaea Degen et Bald.) hazánkban csak gyűjteményes kertekben található.


Magasság

2-3 m


Virágzás

március-április


Termésérés

szeptember


Származás

Kína: Nyugat-Hupej


Élőhely

Kertek, parkok, egykori bokorerdők, mészkedvelő tölgyesek helyén a budai Sas-hegyen


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: