TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Fagus sylvatica L. - Bükk
Latin név:
Fagus sylvatica L.

Magyar név:
Bükk

Familia:
Fagaceae
Család:
Bükkfélék
Leirás

Magas, sudaras, tetőző koronájú, egyenes, hengeres törzsű fa. Kérge vékony, sima, világos- vagy sötétszürke. A hosszúhajtások zegzugos (más néven cikkcakkos) növekedésűek, szőrösek, szürkésbarnák, oldalrügyeiből a következő évi rövidhajtások fejlődnek. Rügyei hosszúkás orsó alakúak, csúcsukon molyhosak, a virágrügyek zömökek. A levelek elliptikusak, ékvállúak, hegyes csúcsúak, nyelük rövid, szélük ép, szélük hullámos, pillás. A levéllemez felül fényes, kopasz, a fonákon az erek mentén szőrös, a pálhalevelek hamar lehullanak. A porzós virágzatok hosszú kocsányon függenek, fehéren szőrösek, a termősek rövid, felálló kocsányon ülnek. A termős virágzatból két darab háromélű makktermés fejlődik, melyeket egy tüskékkel fedett négy kopáccsal nyíló kupacs borít. A bükkmakk számos erdei állat tápláléka, ínségben ember számára is fogyasztható. A bükkfának a családon belül ritkaságnak számító módon föld felett csírázó magja van. A félkör alakban kiterülő sziklevelek tavasszal, áprilisban bújnak elő a talajból. A bükk fiatal korában árnyéktűrő, nagy fává azonban csak ott fejlődik, ahol a lombkoronaszintben nagyobb lék tátong. A bükk fája keresett ipari fa, többek között bútorok, szerszámok és konyhai eszközök készítésére használják.


Magasság

20-40 m


Virágzás

Március-április


Termésérés

szeptember


Származás

Európa


Élőhely

Szubmontán és montán bükkösök társulásalkotó faja, de elegyfaként más erdőtípusokban is megjelenhet.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: