TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Euonymus verrucosus Scop. - Bibircses kecskerágó
Latin név:
Euonymus verrucosus Scop.

Magyar név:
Bibircses kecskerágó

Familia:
Celastraceae
Család:
Kecskerágófélék
Leirás

Alacsony termetű, árnyékban laza, napos helyen sűrű koronát fejlesztő cserje. Kérge szürke, finoman repedezett, ágai hengeresek, vékony vesszőit fiatalon barna, később megfeketedő, sűrűn álló paraszemölcsök borítják. Rügyei aprók. Keresztben átellenes állású levelei 3-6 cm hosszúak és 1-3,5 cm szélesek, hosszúkás- vagy visszás tojásdadok, csúcsuk hegyes, válluk ék alakú. A levélszél finoman fűrészes, a középérrel együtt pillás. Levélnyele mindössze 2-3 mm hosszú, színi oldalán árkolt. Barna, földigiliszta szagú, 3-4 cm hosszú kocsányú 4-tagú virágai 2-3 tagú levélhónalji kettős bogas virágzatokban nyílnak. Vese alakú csészelevelei rövidebbek mint a 2-3 mm hosszú, kerekded sziromlevelek. Négy kopáccsal nyíló toktermése 10-12 mm hosszú, lekerekített élű, rekeszenként legfeljebb egy narancssárga vagy piros magköpenybe burkolt, fekete maggal. A magvakat a magköpeny nem borítja be teljesen. A fagyos teleket és a száraz, forró nyarakat egyaránt jól tűri, díszcserjeként régóta ültetik. Dísznövényként számos egyéb kecskerágó fajt ültetnek, leggyakoribb közülük a sövénynek is alkalmas, örökzöld, visszás tojásdad levelű japán kecskerágó (E. japonicus L., a szintén örökzöld, a borostyánhoz hasonló módon kapaszkodó léggyökerekkel kúszó repkénykecskerágó (E. fortunei (Turcz.) Hand.-Mazz.), a lombhullató, alacsony termetű, bíbor őszi lomszíneződésű szárnyas kecskerágó (E. alatus (Thunb.) Sieb.) és a nagy, mutatós termésű dél kecskerágó (E. latifolius L.).


Magasság

0,2-3 m


Virágzás

április-június


Termésérés

szeptember


Származás

Délkelet-Európa


Élőhely

Lombos és tűlevelű erdők, erdőszélek, sziklacserjések


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: