TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Euonymus europaeus L. - Csíkos kecskerágó
Latin név:
Euonymus europaeus L.

Magyar név:
Csíkos kecskerágó

Familia:
Celastraceae
Család:
Kecskerágófélék
Leirás

Boltozatos, széles koronát fejlesztő, sűrű, szabályos keresztben átellenes ágrendszerű, tövétől ágas, tatackoló cserje vagy kis fa. Kérge szürkés- vagy vöröses-barna, fiatal hajtásai és vesszői olajzöldek, tompán négyélűek, olykor feltűnő négy hosszanti szárnyas paraléccel. Keresztben átellenes állású levelei tagolatlanok, tojásdadok, hosszúkásak vagy lándzsásak, szélük finoman csipkés-fűrészes, csúcsuk hegyes vagy tompa, válluk ék alakú. A levéllemez kopasz, hossza 3-10 cm, szélessége 2-4 cm, a levélnyél 5-12 mm hosszú. Tojásdad, zöld rügyei 3-5 mm hosszúak. Négytagú virágai halványzöldek, 8-12 mm átmérőjűek, kevés tagú levélhónalji kettős bogas virágzatokban nyílnak. Kerekded, zöld csészelevelei 1 mm hosszúak, a sziromlevelek 3-5 mm hosszúak, szélük hátragörbült. A 4 egyenesen elálló porzószál sárga portokot visel, a vacokkorong (diszkusz) nektárt termel. Termése 4 kopáccsal nyíló, élénk rózsaszínű tok, melyben rekeszenként legfeljebb egy, narancssárga magköpenybe burkolt, fehér mag fejlődik, melyek az érett termésből rövid fonálon kilógnak. Magját élénk színű magköpenye miatt a madarak terjesztik. Mutatós termése sokáig az ágakon marad, ezért díszcserjeként is ültetik, fehér termésű (E. europaeus cv. Albus), piros lombú, skarlátpiros őszi lombszíneződésű (cv. Atrourpureus) és törpe fajtája (cv. Pumilus) is ismert. Tarackjai nem nyúlnak túl messzire, sarjai 10 év alatt a tövétől akár 1 méterre terjednek. Talajra fekvő ágai is könnyen meggyökeresednek. A levéltetvek mellett leggyakoribb kártevője a pókhálós kecskerágómoly (Yponomeuta evonymella L.), melynek sűrű szövedéket készítő lárvái nyár elején a növényt gyakran teljesen tarra rágják.


Magasság

1-7 m


Virágzás

április-május


Termésérés

október


Származás

Euroszibériai flóraelem


Élőhely

Gyakori erdei cserje.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: