TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Ephedra distachya L. - Csikófark
Latin név:
Ephedra distachya L.

Magyar név:
Csikófark

Familia:
Ephedraceae
Család:
Csikófarkfélék
Leirás

Alacsony, sűrű sarjtelepet (polikormont) alkotó, örökzöld, nyitvatermő cserje. Vastag tarackjai (1-4 cm) a talajban kúszók. Talajfelszínen található zöldes szürke színű, fotószintetizáló ágai (fillokládium) egyenesek, gyengén barázdáltak, kemények, zsurlószerűek. Levelei aprók (1-2 mm), pikkelyszerűek, hártyásak, egyszerűek, keresztben átellenesen állók, hegyes háromszögűek, aljukon csővé nőnek össze. Kétlaki növény, azaz hím és női ivarú virágai két külön egyeden fejlődnek. Hímivarú virágai virágzatba tömörülnek, a virágzataik tobozszerűek, felfelé állók, keresztben átellenesen fejlődők, sárgák, barkaszerűek. Virágait 2, oldaluknál összenőtt takarólevél fedi. Porzószálai ellaposodottak, visszás tojásdadok, keresztben átellenesen állók, felső részén ülnek a portokok (4-5-6-8 db). Termős virágai kettesével álló virágzatot alkotnak, virágzatai egyesével vagy két-hármasával nőnek, a virágokat 2-4 vagy több pár pikkelyszerű fellevél fog körbe, ezek a fellevelek érés folyamán elhúsosodnak, megpirosodnak. A termős virág virágzásakor a magburok megnyúlt része kilóg a fellevelek közül. Termése nincs (mivel a nyitvatermőknek nincs)! Az elhúsosodott pikkelylevelekben 2 darab, feketésbarna, hosszúkás mag fejlődik. Három változatát különböztetik meg:
1. a porzós és termős virágok 2-3 csomóban fejlődnek, legfeljebb 30 cm magas (var. distachya, syn. var. linnaei Stapf.),
2. virágzatai magánosan fejlődnek, ülők vagy rövid nyelűek, legfeljebb 10 cm magas (var. monostachya), és a
3. számos termős és porzós virágzatú, 50-100 cm magas (var. tristachya Stapf.).
Magyarországon eddig csak a var. distachya ismert. Hazánkban jelentős állománya van (10-12 populáció), míg a Felvidéken (Szlovákiában) csupán 1 (Párkány közelében), Erdélyben pedig 2 populációja (Tordai hasadéknál és Magyarszovátnál) található. Homokon (Duna-Tiszaközén, Újpesten), löszön illetve dolomit sziklagyepben (budapesti Sashegy) él. Populációi egyivarúak, kivéve a Duna-Tiszaközi állományait, ahol a hím és női egyedek egymás közelében élnek. Bár magot fejlesztenek, a magban csak nagyon ritkán fejlődik embrió (Baranec et al. 1994) Melegkori maradványfaj (reliktum), talán a Jégkorszak előtt óta él a Kárpát-medencében. Fokozottan védett faj!


Magasság

10-40 cm


Virágzás

április-június


Termésérés

augusztus


Származás

Eurázsiai


Élőhely

homok, lösz és dolomit sziklagyep


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: