TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Elaeagnus angustifolia L. - Keskenylevelű ezüstfa
Latin név:
Elaeagnus angustifolia L.

Magyar név:
Keskenylevelű ezüstfa
Tévesen: olajfűz (sem az olajfa, sem a fűzfák nem rokonai)

Familia:
Elaegnaceae
Család:
Ezüstfafélék
Leirás

Legfeljebb 10 m magasra megnövő cserje vagy kis fa. Törzse többnyire görbe, gyakran megdőlt helyzetű, alacsonyan elágazó. Ágrendszere lazán szétálló, idős korban ívesen szétterülő. Kérge sötétbarna, puha, rostosan felrepedező, hosszú lemezekben leválló. A fejlett hónaljrügyeket viselő hosszúhajtásokon a következő évben rövidhajtások fejlődnek, a lombozat jelentős részét ezek viselik. A fiatal hajtások ezüstösek, 1-5 cm hosszú, egyszerű (el nem ágazó), ágtöviseket viselnek. Az idősebb hajtások lekopaszodnak, fényes zöldesbarnák, majd vörösesbarnák lesznek. A hosszúhajtások rügyei tojásdadok, tompa csúcsúak, 4-7 ezüstszürke rügypikkellyel, a rövidhajtások rügyei aprók, kevéspikkelyűek. Levelei lándzsásak, 3-8 cm hosszúak, alsó harmadukban a legszélesebbek, ékvállúak, tompa csúcsúak, ép szélűek, felül zöldek, alul csillag és pikkelyszőröktől ezüstfehérek. Émelyítően illatos virágai a rövidhejtások levélhónaljaiban 1-3-asával nyílnak, kívül zöldes-, belül sárgásfehér színűek, kehely alakúak. A virágtakaró mindössze 4 csészelevélből áll, sziromlevelei nincsenek. Temése tojásdad, 1-1,6 cm hosszú álcsontár. A termés kezdetben szürke, a levelekhez hasonlóan pikkelyszőrös, mely érés után lekopik, színe sárgásbarna, húsa lisztes állományú, csersavtartalmánál fogva fanyar ízű. A csontáron 8 hosszanti borda látható. A termés érés után a fán marad. Hazánkban szik- és homokfásításra használták, nagyobb mennyiségben ültették autópályák mentén is. Gyökerein az égerhez (Alnus nemzetség) hasonlóan a nitrogént anaerob körülmények között is megkötni képes sugárgombák (amelyek valójában baktériumok: Frankia elaeagni) élnek szimbiózisban, ezáltal magas talajvizű élőhelyeken (például lápréteken) is versenyképes, az őshonos fajok rovására elszaporodhat.


Magasság

8-10 m


Virágzás

Május-június


Termésérés

Október


Származás

Kisázsia (Kelet-Anatóliából)


Élőhely

Tenger- és folyópartok, árterek.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: