TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Cotoneaster tomentosus (Ait.) Lindl. et al.
Cotoneaster nebrodensis (Guss.) C. Koch

Magyar név:
Nagylevelű madárbirs

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Felálló ágrendszerű cserje. Fiatal hajtásai és vesszői molyhosak, sárgászöldek, a gallyakról a szőrzet a bőrszövettel együtt lekopik és előtűnik a sötétbarna héjkéreg. Kerekded-tojásdad levelei ép szélűek, szárnyasan erezettek, 2-6 cm hosszúak, 1,4-4,5 cm szélesek, rövid nyelűek, csúcsuk lekerekített apró szálkás hegyben végződik, válluk csapott. A lemez színi oldala fiatalon fehéren molyhos, később sötétzöld, lekopaszodó. A levél fonáka zöldes-szürkén molyhos. Virágai fehérek vagy világos rózsaszínűek, 2-10-tagú sátor virágzatokban állnak, kocsányuk szőrös, 8-10 mm hosszú. A vacok és a körülbelül 3 mm hosszú, háromszögletű csészelevelek szürkén molyhosak, a sziromlevelek rövidebbek. A porzók 20-25 mm hosszúak, egy virágban 3, ritkábban 4-5 bibe fejlődik. Apró alma áltermése kerekded, a kocsány felőli végén kissé elkeskenyedő, 6-8 mm hosszú, piros, gyapjas-molyhos.


Magasság

0,5-2 m


Virágzás

május


Termésérés

augusztus-szeptember


Származás

D–DK-európai, szubmediterrán flóraelem


Élőhely

Napos, sziklás hegyoldalakon, alacsony, nyílt sziklai cserjésekben többnyire meszes alapkőzeten, de homokkövön és grániton is előfordul. Hazánkban a Dunántúli-középhegységben.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: