TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Crataegus monogyna Jacq. - Egybibés galagonya
Latin név:
Crataegus monogyna Jacq.

Magyar név:
Egybibés galagonya

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Sűrűn ágas, szabálytalan koronájú, tövises kis fa. Kérge sötétbarna, keresztben vagy ferdén felhasadozó. Vesszői világosbarnák, fiatal hajtásai barnászöldek, később szürkék, ritkásan szőrösek. Ágtövisei 1-3 cm hosszúak. Rügyei gömbölyűek, aprók. Levelei széles tojásdadok vagy deltoid alakúak, 4-8 cm hosszúak, szárnyasan 3-7, ritkán 9-karéjúak vagy hasadtak. A hasábok széle ép, csúcsa felé 1-2-szeresen fűrészes, színi oldalukon fényes sötétzöldek, fonákukon kékeszöld, az érzugokban szőrös. Pálhái ép szélűek. Virági fehérek, 8-15 mm átmérőjűek, suktagú összetett sátor virágzatokban nyílnak. Háromszög alakú csészeleveleik fonákukon szőrösek. Virágonként egy bibe fejlődik, melyet mintegy 20 piros porzó vesz körül. Termése világos vagy bíborpiros, 10 mm hosszú, gömbölyű vagy kissé hosszúkás csontáralma, melyen a csészelevelek maradványai visszahajlók. Virága, levele és termése egyaránt szívgyógyszer-alapanyag, a gyűszűvirággal ellentétben azonban káros mellékhatásoktól mentes.


Magasság

2-8 m


Virágzás

április-június


Termésérés

szeptember


Származás

európai-eurázsiai -(mediterrán) flóraelem


Élőhely

Lombos (ritkán tűlevelű) erdőkben, erdőszéleken, fás legelőkön, bolygatott területeken mindenütt gyakori.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: