TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Cotoneaster integerrimus Medic. - Piros madárbirs
Latin név:
Cotoneaster integerrimus Medic.

Magyar név:
Piros madárbirs

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Dúsan ágas cserje, fiatal hajtásai sárgászöld, nemezes, molyhos szőrösek, később barnásvörösek lekopaszodók. Rövid nyelű, ép szélű, kerekded-tojásdad levelei 1,5-4 cm hosszúak és 1-2,5 cm szélesek, lekerekített csúcsuk szálkában végződik. A levél színi oldala kopasz, sötétzöld, fonáka szürkén molyhos, erei kiemelkedők. Fehér vagy piros virágai 2-4-tagú, visszahajló bogernyőben állnak. Kocsányuk 3-8 mm hosszú, ritkásan szőrös, csészelevelei kopaszok, 3 mm hosszúak, tompán háromszögletűek. Sziromlevelei kerekek, a csészelevelekkel azonos hosszúságúak. Porzói 2.5 mm hosszúak, a portokok pirosak. Egy virágban általában 2 bibe fejlődik. Gömbölyded, kopasz alma áltermése 6-7 mm hosszú, 8 mm széles, kopasz, skarlát- vagy bíborpiros színű, kétmagvú.


Magasság

1-2 m


Virágzás

április-június


Termésérés

augusztus-szeptember


Származás

Európai flóraelem, hazánkban a Dunántúli-középhegységre jellemző.


Élőhely

Sziklás törmeléklejtő-erdők, magaskórósok, cserjések.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: