TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Cotoneaster horizontalis Decaisne - Kerti madárbirs
Latin név:
Cotoneaster horizontalis Decaisne

Magyar név:
Kerti madárbirs

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Alacsony termetű, vízszintesen elterülő ágrendszerű díszcserje. Félörökzöld, ép szélű, kerekded levelei aprók, legfeljebb 12 mm hosszúak, 1-2 mm-es nyelűek, színi oldalukon sötétzöldek, fonákukon zöldes-szürkén szőrösek. Virágai halvány rózsaszínűek, bennük általában 3 bibe fejlődik, élénk piros termése gömbölyű, 5-6 mm átmérőjű. Sziklakerti díszcserjeként gyakran ültetik, miként a magasabb termetű, szintén Kínából (Szecsuán, Hupej tartományok) származó ragyogólevelű madárbirset (Cotoneaster divaricatus Rehd. ex Wilson). Ez utóbbi faj ágrendszere felálló és lazább, levelei tojásdadok, termései hosszúkás-tojásdadok, érés előtt sötétpirosak, megérve lilásfeketék. Mindkét faj kivadul, terméseiket a madarak terjesztik.


Magasság

50 cm


Virágzás

május


Termésérés

szeptember


Származás

Kína: Ny-Hupej, Ny-Szecsuán


Élőhely

Karsztbokorerdők szélén, sziklagyepekben, sziklákon kivadul.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: