TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Cotinus coggygria Scop. - Cserszömörce
Latin név:
Cotinus coggygria Scop.

Magyar név:
Cserszömörce

Familia:
Anacardiaceae
Család:
Szömörcefélék
Leirás

Alacsony termetű, sovány, száraz termőhelyen gyakran sarjtelepet alkotó kis fa. Vesszői vöröslők, aránylag vékonyak, apró, rövid, hegyes rügyei a hajtás csúcsa felé haladva egyre sűrűbben (halmozottan) állnak. A hajtás csúcsához közelebb lévő rügyek erősebben hajtanak, ezért hajtásrendszere akrotóniás elágazású. Tagolatlan levelei többnyire széles visszás tojásdadok, ép szélűek, szárnyasan erezettek, pálhátlanok, a levélnyél rövidebb a levéllemeznél, amely a virágzat alatt gyakran nyélrefutó. Apró, öttagú, közepükön élénk narancssárga vacokkorongot (discust) viselő zöldessárga virágai 15-20 cm hosszú bugavirágzatot alkotnak. A több száz virágból álló virágzatban csak néhányból fejlődik termés. A három termőlevélből csak egyben, nagyon titkán kettőben fejlődik ki a mag. A termés 3-4 mm hosszú, lapos, csepp alakú, szikkadó csonthéjas termés. A megszáradó bugavirágzat ősszel darabokra törik, egy-egy darabban a szőrös, meddő kocsányaiból kialakuló repítő-készülék segítségével a közöttük maradt apró termést messzire sodorhatja a szél. Ragyogó lángvörös őszi lombszíneződése miatt a cserszömörcét dísznövényként is gyakran ültetik. Egész évben lilásvörös (antociános) levelű változata is van (mint például a 'Royal Purple' nevű fajta). Cseranyagai miatt gyógynövény is, leveleinek hatóanyagát szájápoló szerekhez adják.


Magasság

0,5-4 (8) m


Virágzás

május-június


Termésérés

augusztus-szeptember


Származás

Dél-eurázsiai flóraelem


Élőhely

Cserszömörcés-molyhos tölgyes karsztbokorerdők karakterfaja, főleg dolomit alapkőzeten.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: