TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Cercis siliquastrum L. - Júdásfa
Latin név:
Cercis siliquastrum L.

Magyar név:
Júdásfa
kerti júdásfa, közönséges júdásfa

Familia:
Fabaceae
Család:
Pillangósvirágúak
Leirás

Szétterülő tartóágas lombkoronájú kis fa. Kérge szürkésbarna, idősebb korában apró lemezekre töredezik. Levelei 5-10 cm hosszúak, kerekdedek, szíves vállúak, kissé kékesen hamvasak, szórt átellenes állásúak. Kihajtáskor antociánoktól barnásvörösek, később élénk zöldek, ősszel sárgára színeződnek. Élénk rózsaszínű pillangós virágai a lombfakadás előtt jelennek meg az idősebb ágakon és a törzsön (törzsön virágzás, kauliflória). Lapos hüvelytermése 5-10 cm hosszú, a következő tavaszig a fán marad, széllel terjed. Nevét a hiedelem szerint azért kapta, mer Júdás, miután elárulta Jézust, egy ilyen fára akasztotta fel magát, melynek virágai azelőtt fehérek voltak, de a szégyentől elpirultak. Fehér virágú változata is van. Melegebb mikroklímájú városrészekben főleg kőfalak tövében járdarepedésben hazánkban a Földközi tenger vidékéhez hasonlóan ma már sokfelé találhatunk júdásfa magoncokat. Ezek néhol a legnehezebben hozzáférhető helyeken is megmaradnak, felnőnek, virágoznak és teremnek.


Magasság

8-10 m


Virágzás

Április-Május


Termésérés

Szeptember


Származás

Kelet-mediterrán, Nyugat-Ázsia


Élőhely

Száraz törmeléklejtők


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: