TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Clematis alpina (L.) Mill. - Havasi iszalag
Latin név:
Clematis alpina (L.) Mill.
Atragene alpina L.

Magyar név:
Havasi iszalag
bércfolyondár, bérling, havasi bércse

Familia:
Ranunculaceae
Család:
Boglárkafélék
Leirás

Kúszó cserje. Fákra levélnyélkaccsal és szárával felkapaszkodva vagy sziklákról lecsüngve tenyészik. Vesszeje világos barna, levelei keresztben átellenesen állnak. Levelei kétszeresen-hármasan összetettek. Levélkéi ovális lándzsásak, oldalsó levélkéi aszimmetrikus vállúak. Levélkéinek a széle bevagdaltan fűrészes. Leples virágának színe kék, átmérője 3-4 cm, a lepellevelek keskeny lándzsásak, számuk 3-4. Virágai hímnősek, sok porzósak és sok termősek. Előfordul a meddő, apró, lepelszerű porzó is. Termése repítő-szőrös aszmag. Nálunk az Északi-középhegység jellemző és védett alhavasi (dealpin) maradvány (reliktum) ritkasága.


Magasság

2 m magasságig (támaszték nélkül)


Virágzás

május-június


Származás

Eurázsia, Észak-Amerika (cirkumpoláris)


Élőhely

Sziklás bükkösök, szurdokerdők, lucfenyvesek


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: