TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Cerasus x mohacsyana (Kárpáti) Janchen - Mohácsy-meggy
Latin név:
Cerasus X mohacsyana (Kárpáti) Janchen
Prunus × mohacsyana Kárpáti

Magyar név:
Mohácsy-meggy

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Középmagas, dúsan elágazó cserje. Kiterjedt sarjtelepet (polikormont) alkot. Vesszeje világos szürkés-barna, 2-5 mm vastag, hosszú (15-50 cm), egyenes. Rügyei aprók (2-3 mm). Levelei szórt állásúak, egyszerűek, 3-5 cm-esek, fényesek. Levélválla terpedt, az 5-10 mm-es levélnyélre keskenyedők. Levélszéle kétszeresen csipkés. Levelei középtájon vagy a felső harmadában a legszélesebb. Levélcsúcsa kihegyesedő, vagy tompább háromszögű. Levél fonáka kihajtáskor kissé szőrös, főleg a levél fő erén és oldal erein). Pálhái keskenyek (1 mm), hosszúak (3-4 mm), ék alakúak, szálkásan fűrészesek. Virága hímnős, fehér. Dús virágzása ellenére nem érlel termést jelenlegi ismereteink alapján. A csepleszmeggy (Cerasus fruticosa Pall.) és a vadcseresznye (Cerasus avium (L.) Moench.) természetes hibridje. Populációi kevéssé ismertek. Általában a hibridszülők közelében fordul elő, de önálló állománya is ismert.


Magasság

1-2 m magas


Virágzás

május


Termésérés

június (?)


Származás

Termőhelyei eddig csak a Kárpát-medencéből ismertek.


Élőhely

Főleg meszes alapkőzetű talajokon, dombvidéken, hegylábakon, sziklagyepekben fordul elő.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: