TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Catalpa bignonioides Walt. - Szivarfa
Latin név:
Catalpa bignonioides Walt.
Bignonia catalpa, Catalpa syringaefolia

Magyar név:
Szivarfa
Szívlevelű trombitafa

Familia:
Bignoniaceae
Család:
Trombitafafélék
Leirás

Koronája gömbölyded, laza, idősebb korában szétterülő. Kérge szürkésbarna, hosszanti pikkelyekben hámló. Vesszője világosbarna, közepesen vastag, rügyei aprók, tövükben egy-egy nagy levélripacs. A hajtás csúcsrügye elcsökevényesedik, ezértvégálló rügyekből nő tovább. Levelei hármas örvösen állnak, hosszú nyelűek, nagyok (10-20 cm ármérőjűek), széles tojásdadok vagy kerekdedek, válluk szíves, csúcsuk hegyes, szélük ép, néha egy-két rövid oldalkaréjjal. A levelek színi oldala élénk világoszöld, fonákuk főként az erek mentén kissé molyhos. Fehér, illatos, 3-5 cm-es virágai nagy (átlagosan 20 cm hosszú) hajtásvégi bugavirágzatot alkotnak. A virágok pártája forrt, torkukat barnás és sárga foltok díszítik. Termései 20-30 cm hosszú, kevesebb mint 1 cm vastag, hengeres, két kopáccsal nyíló toktermések, melyek maguktól csak a következő vegetációs időszakban (nyáron) nyílnak fel, a kopácsok a magvak kihullása után elkorhadásig a fán maradnak. Magvai 2-3 cm hosszúak, két szélükön szárnyakat és repítő szőröket is viselnek, széllel terjednek. A szivarfa magoncai melegebb fekvésben, a nedvességet hosszabb ideig megőrző talajon (például házfalak tövénél lévő járdarepedésekben) gyakran megjelennek, szaporítása is magról történik. Lassú növekedésű, törpe, gömbkoronát fejlesztő fajtáját ('Nana') oltással szaporítják. Mutatós virágai, nagy levelei és érdekes termései miatt kedvelt díszfa.


Magasság

20 m


Virágzás

Június


Termésérés

Október


Származás

É-Amerika délkeleti része


Élőhely

Középhegységi folyópartok


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: