TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Castanea sativa Mill. - Szelídgesztenye
Latin név:
Castanea sativa Mill.

Magyar név:
Szelídgesztenye

Familia:
Fagaceae
Család:
Bükkfélék
Leirás

Terebélyes, magasra boltozott koronájú fa, fiatal korában koronája kúpos is lehet. Kérge kezdetben sima, szürkésbarna, idősebb korában mélyen repedezett. Akrotóniás elágazása következtében ágai látszólag örvösen állnak, törzse nagyon vastag lehet, a szabad térállású példányok esetében gyakran már a talaj közelében elágazik. Vesszői vastagok, sötétbarnák, paraszemölcsösek. Rügyei gömbölyűek, tompán hegyes csúcsúak. Szórt átellenes állású levelei tagolatlanok, hosszúkás-lándzsásak, 10-20 cm hosszúak, ékvállúak, hegyes csúcsúak. Szélük szálkásan fogazott. Váltivarú egylaki virágai a hajtások csúcsán 15 cm hosszú füzérvirágzatokat alkotnak, melyek vagy csupa porzós virágból állnak, vagy a füzér tövén van néhány (2-5 db) termős virágzat is. Megporzását rovarok végzik. A gesztenyeméz sűrű, émelyítő ízű. A termős virágzat három virágból álló redukált kettős bog (dichasium), melyet egy közös, szúrós tüskékkel borított kupacs vesz körül. A kupacs ősszel négy kopáccsal nyílik, és így szabaddá válnak a makkok. Ha egy kupacsban csak egyetlen makk fejlődött ki, az teljesen gömbölyű lesz (ezt a típust nevezik maróni gesztenyének), ha kettő vagy mind a három termés kifejlődik, akkor egy illetőleg két oldalán lapos lesz. A szelídgesztenye makktermésének fogyasztható része a raktározó szikleveles mag. A szőrös maghéj sütéskor könnyen leválik az embrióról (sütés előtt a makkokat keresztben félkör alakban be kell vágnunk), gesztenyepüré készítésekor azonban gyakran hozzáőrlik a főtt gesztenyemasszához, ami akkor válik láthatóvá, ha késsel szeleteket vágunk belőle, és a maghéj szőrei rárakódnak a penge élére. A szelídgesztenye fája keresett műbútorfa.


Magasság

30 m


Virágzás

Június-július


Termésérés

Szeptember vége


Származás

D-Európa, É-Afrika, Ny-Ázsia (szubmediterrán flóraelem)


Élőhely

Mélyrétegű, nedves, többé-kevésbé kötött, inkább savanyú talajok, olykor mészben gazdag löszön is. Hazánkban a Dunántúl középhegységi erdeiben természetes állományai vannak.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: