TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Celtis australis L.

Magyar név:
Déli ostorfa

Familia:
Celtidaceae
Család:
Ostorfafélék
Leirás

Kerekded, boltozatos, gyakran szélesen szétterülő koronájú, nagy fa. Kérge ólomszürke, paraszemölcsös, de nem rücskös-barázdált, mint észak-amerikai rokonáé, a nyugati ostorfáé (C. occidentalis). Vesszői vékonyak, kezdetben sűrűn szőrösek, később lekopaszodók. Rügyei aprók, a vesszőhöz simulók. Átellenesen szórt állású levelei tagolatlanok, kissé aszimmetrikusak, hosszúkás-lándzsásak, 5-15 cm hosszúak, hosszan kihegyezett csúcsúak. Szélük egyszeresen fűrészes, színi oldaluk sötétzöld, fonákuk szürkés-világoszöld, fiatal korában fehér szőrök borítják. Magányos, levélhónalji virágai halvány sárgászöldek. Gömbölyű, csonthéjas termései 1 cm átmérőjűek, kocsányuk hosszú (3 cm körüli), húsuk édes, ehető. Mint szárazságtűrő, melegkedvelő fát a mediterrán országokban útsorfának gyakran ültetik. Hazánkban a nyugati ostorfa mellett kisebb jelentőségű, főként melegebb mikroklímájú városrészekben (például a budai Várban és Pécs belvárosában) találkozhatunk vele.


Magasság

20 m


Virágzás

április


Termésérés

október


Származás

Délnyugat-Ázsia és a Földközi-tenger vidéke


Élőhely

Száraz, meleg törmeléklejtők


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: