TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Carpinus orientalis Mill. - Keleti gyertyán
Latin név:
Carpinus orientalis Mill.

Magyar név:
Keleti gyertyán

Familia:
Corylaceae
Család:
Mogyorófélék
Leirás

A közönséges gyertyánhoz hasonlóan terebélyes, sudaras koronájú, de annál alacsonyabb termetű fa. Kérge szürke, rövidebb szakaszokból álló, szabálytalan hosszanti csíkozású. Vesszője sötétbarna, vékony, rügyei aprók, legfeljebb fél cm hosszúak, orsó alakúak, világosbarnák. Rövid nyelű, hosszúkás-tojásdadok levelei kisebbek mint a közönséges gyertyáné, mindössze 2,5-6 cm hosszűak, Csúcsuk tompább, szélük szabályosan kétszeresen fűrészes. Váltivarú egylaki virágai az oldalrügyekből fejlődő, körülbelül 3 cm hosszú porzós, és a hajtások végén fejlődő termős barkákban fejlődnek, mely utóbbi termésérésre 3-6 cm-esre nyúlik. Termése apró makktermés, mely egy tagolatlan, tojásdad, fogas szélű repítő fellevél tövében fejlődik. Díszfaként napos, meleg fekvésbe ültethető.


Magasság

10-20 m


Virágzás

Április-május


Termésérés

Október


Származás

A Balkántól a Kaukázusig


Élőhely

Közepesen száraz bokorerdők, hazánkban csak a Vértesben fordul elő Csákvár környékén.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: