TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Carpinus betulus L. - Közönséges gyertyán
Latin név:
Carpinus betulus L.

Magyar név:
Közönséges gyertyán

Familia:
Corylaceae
Család:
Mogyorófélék
Leirás

Terebélyes, sudaras koronájú fa. Kérge szürke, rövidebb szakaszokból álló, szabálytalan hosszanti csíkozású, idősebb korában barázdált, repedezett. Vesszője sötétbarna, vékony, rügyei körülbelül 1 cm hosszúak, orsó alakúak, sok világosbarna rügypikkellyel fedettek. Rövid nyelű levelei hosszúkás-tojásdadok szárnyasan erezettek, az oldalerek párhuzamosan futnak, lombfakadáskor a levéllemez az oldalerek mentén redőzött, a levél széle szabályosan kétszeresen fűrészes. Váltivarú egylaki virágai az oldalrügyekből fejlődő, körülbelül 5 cm hosszú porzós, és a hajtások végén fejlődő termős barkákban fejlődnek, mely utóbbi termésérésre 7-8 cm-esre nyúlik. Termése 5 mm széles, lapos csepp alakú makktermés, mely egy háromkaréjú, gyertyaláng alakú repítő fellevél tövében fejlődik. Mutatós díszfa, nyírva magas sövények kialakítására is alkalmas. Fája elsősorban szerszám- és tűzifa.


Magasság

20-30 m


Virágzás

Április-május


Termésérés

Október


Származás

Közép-Európa, (Délnyugat-Ázsia)


Élőhely

Gyertyános-tölgyesek (alsó lombkoronaszintje), szubmontán bükkösök.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: