TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Buxus sempervirens L. - Télizöld puszpáng
Latin név:
Buxus sempervirens L.

Magyar név:
Télizöld puszpáng
kruspán, kuruspán, mazalinfa, pispáng, pucpangfa, puxpam

Familia:
Buxaceae
Család:
Puszpángfélék
Leirás

Középmagas cserje vagy kisebb fa. Fája kemény, kérge szürkés. Levelei egyszerűek, keresztben átellenesen állók, vastagok, fényesek, bőrneműek, örökzöldek, visszás tojásdadok, levélválluk a rövid levélnyélre keskenyedik, levélszélük ép, levélcsúcsuk tompa. Virágtakarójuk fejletlen lepel. Virágzatuk különleges (cyanthium): bogas virágzat, melynek közepén női virág áll, ezt veszik körbe a hím virágok, s ezeket veszik körbe a lepellevelek. Virágai sárgásak, aprók. Termése háromrekeszű tok. Magja fényes, fekete. A magok a bokrok alatt rendszerint kicsiráznak. A Földközi-tenger szárazabb hegyvidékein szubtrópusi erdőségek egyik típusát alkotja: a babérlombú erdőket. Itt kisebb fává is megnövő változata tenyészik (Buxus sempervirens L. var. arborascens L.). Kertekben a fává megnövő változat mellett a törpe vagy alacsony termetű, régi puszpáng-fajtát is termesztik (Buxus sempervirens L. cv. Suffruticosa).


Magasság

3-5 m


Virágzás

április


Termésérés

augusztus-szeptember


Származás

Mediterrán


Élőhely

kerti dísznövény


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: