TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Betula pubescens Ehrh. - Szőrös nyír
Latin név:
Betula pubescens Ehrh.

Magyar név:
Szőrös nyír
Molyhos nyír

Familia:
Betulaceae
Család:
Nyírfélék
Leirás

Terebélyes, sudaras koronájú fa. Kérge a törzs aljáig fehér, ágai és vesszői sötétbarnák. Hajtásai vékonyak de a közönséges nyírtől eltérően szőrösek és nem bókolnak, nincs rajtuk gyantamirigy. Rügyei a vesszőnél nem vastagabbak, kúposak, kissé elállók. A levélnyél a lemez hosszúságának egyharmada, a levéllemez tojásdad, szárnyasan erezett, a fonákon legalább az érzugokban szőrös, széle kétszeresen fűrészes. Virágai a közönséges nyírhez hasonlóan váltivarúak és egylakiak. A porzós virágok a hosszúhajtások végén barkákban, a termősek a rövidhajtásokon fejlődnek virágzáskor felálló apró füzérekben, melyek a termés érésével később saját súlyuk alatt lehajlanak. Termése apró, világosbarna szárnyas, csúcsán pelyhes makk (lependék), mely csak az érést követő év tavaszán hullik le a megszáradt virágzati fellevelekkel együtt.


Magasság

10-25 m


Virágzás

Április-május


Termésérés

Október


Származás

Eurázsiai flóraelem (Európa, Észak-Ázsia)


Élőhely

Sovány homoktalajok, tőzegmohalápok, a Kárpát-medencében boreális reliktum.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: