TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Betula pendula Roth - Közönséges nyír
Latin név:
Betula pendula Roth

Magyar név:
Közönséges nyír
bibircses nyír

Familia:
Betulaceae
Család:
Nyírfélék
Leirás

Karcsú, sudaras lombkoronájú, bókoló hajtású fa. A gallyak és a fiatal (3-5 éves) ágak kérge sötétbarna, az idősebbeké fehér, vízszintes szalagokban leváló. A törzs alsó része később repedezetté válik. Vesszői vékonyak, sötétbarnák, a termő korú ágakon lecsüngők. Rügyei a vesszőhöz képest nagyok, kissé elállók, hosszúkás-tojásdadok. Levelei spirálisan szórt állásúak, nyelük fele akkora, mint a levéllemez hossza. A levéllemez ékvállú, rombusz vagy deltoid alakú széle kétszeresen fogas, szárnyasan erezett, sötétzöld, ősszel ragyogó aranysárgára színeződik. Virágai váltivarúak és egylakiak. A porzós virágok a hosszúhajtások végén barkákban, a termősek a rövidhajtásokon fejlődnek virágzáskor felálló apró füzérekben, melyek a termés érésével később saját súlyuk alatt lehajlanak. Termése apró, világosbarna, csupasz szárnyas makk (lependék), mely csak az érést követő év tavaszán hullik le a megszáradt virágzati fellevelekkel együtt. A nyír kiváló bútorfa. Kérgéből a szibériai népek dísztárgyakat készítenek. Díszfaként tájképi kertek elengedhetetlen építőeleme.


Magasság

10-30 m


Virágzás

Április


Termésérés

Október


Származás

Euroszibériai flóraelem


Élőhely

Pionír faj (az élettelen környezeti tényezők szélsőségeit jobban bírja, mint a többi fafaj konkurenciáját). Többé-kevésbé savanyú talajú lombos erdők elegyfaja, az ilyen erdők degradált (lerontott) termőhelyein társulásalkotó lehet (nyíres fenyérek). A nyírség savanyú homokján az Alföld többi részéhez képest gyakori.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: