TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Berberis vulgaris L. - Sóskaborbolya
Latin név:
Berberis vulgaris L.

Magyar név:
Sóskaborbolya
sóskafa

Familia:
Berberidaceae
Család:
Borbolyafélék
Leirás

Tövétől ágas, közepes termetű cserje vagy kis fa. Ágainak kérge és vesszője világos okkersárga, rügyei aprók. A hosszúhajtások levelei egy, három vagy többágú, maradó tövisekké alakulnak, ezért az oldalrügyekből egyidejűleg rövidhajtások fejlődnek, melyben a levelek kis csokorban állnak. Levelei 4-7 cm hosszúak, villás tojásdadok, lemezük nyélre futó, szárnyasan erezett, szélük fogazott. A zsenge levelek kellemesen savanykás ízűek. Sárga virágai lombfakadás után egyszerű fürtvirágzatokban nyílnak. A virágtakaró négykörös, egy körben három taggal. Hat porzója két körben helyezkedik el, jellemző tulajdonságuk a tigmonasztia: ha tövükhöz valami hozzáér, a bibéhez hajlanak. Termése hosszúkás, élénk piros, savanyú monokarp (egy termőlevélből kialakuló) bogyó. Fája élénk citromsárga színű, díszcserjeként az alapváltozaton kívül barnáspiros lombú változatát is ültetik. A gabona fekete rozsdájának (Puccinia graminis) köztesgazdája, de emiatt nem érdemes kiirtani a borbolyát, mint azt egykor Svédországban tették, mert a rozsdagomba köztesgazdája nélkül, uredospórával is képes fertőzni a következő évben. A gabonarozsdával fertőzött borbolya leveleinek fonákján áprilisban lombfakadáskor világosbarna, édes illatot árasztó ecidiospórákat termelő ecídiumok jelennek meg. A fertőzött levelek eltorzulnak és aprók maradnak.


Magasság

2-3 m


Virágzás

Május


Termésérés

Szeptember


Származás

Európa


Élőhely

Erdőssztyepp faj: erdőfoltok szélén, bokorerdőkben, útszéli cserjésekben is.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: