TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Aucuba japonica Thunb. - Japánsom
Latin név:
Aucuba japonica Thunb.

Magyar név:
Japánsom
japán babérsom

Familia:
Cornaceae
Család:
Somfélék
Leirás

Középmagas, örökzöld cserje. A növény kétlaki, azaz a hímivarú és női ivarú virágok két külön egyeden találhatóak meg. Vesszői vaskosak (5-10 mm), idősebb ágai is zöldek. Levelei egyszerűek, keresztben átellenesen állnak, bőrszerűek, fényesek, nagyok (10-20 cm), ovális-lándzsásak, levélnyelük hosszú (2-3 cm), levélválluk tompán nyélre keskenyedő, levélszélük a levél felétől a csúcs felé ritkásan fűrészes, hosszú csúcsú. Az alapfaj levele sötét zöld, ám nálunk a foltos levelű (cv. Variegata) fajta terjedt el. Virágai kicsik, összetett bugavirágzatban állnak, a virágzatot keresztben átellenesen álló, zöldessárga, keskenylándzsás fellevelek (murvalevelek) övezik. Virágrészeire jellemző a 4-es szám (keresztben átellenes állásúak): 4 zöld csészelevél, 4 bordó és keskenyháromszögű szirom, 4 porzó a hímivarú virágokban. Bibéi zöldek. Termése piros álbogyó. Kedvelt kerti és ritkábban szobai dísznövény. Kiváló fagytűrő növény, csak a Nap téli, erős sugaraitól kell megvédeni lombját (árnyékolni) az égési sérülések elkerülése végett.


Magasság

1-2 m


Virágzás

április


Származás

Japán


Élőhely

kertek


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: