TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spr. - Orvosi medveszőlő
Latin név:
Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spr.
Arctostaphylos officinalis W. et Gr.

Magyar név:
Orvosi medveszőlő
Medvebogyó

Familia:
Ericaceae
Család:
Hangafélék
Leirás

Örökzöld kúszó törpecserje. Nagy kiterjed sarjtelepet (polikormont) alkot. Ágai kihajtáskor finoman molyhosak, majd lekopaszodók. Ék vállú levele rövid levélnyélbe keskenyedik. Levelei szórt állásúak, mintegy 3 cm hosszúak és 0,5-1 cm szélesek, ép szélűek, visszás tojásdadok, tompa vagy kissé kicsípett csúcsúak, vastagok és bőrneműek. Levélszíne fényes, kissé ráncos. Levél széle kezdetben szőrös, majd lekopaszodó. Virága hímnős, korsó alakú, fehéres vagy pirosas, csüngő virágzata 3-12 virágból áll. Termése gömbölyű, piros, lisztes húsú, száraz bogyó. Főleg mészkősziklákon fordul elő. Hazánkban nem él. Egész Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában megtalálható sarkvidéki (boreális) faj. Hozzánk legközelebb a Tátrában és a Fátrában, a Sziget-hegységben, a Kárpátokban és a Velebit-hegységben tenyészik. Európában Közép-Olaszország magashegyein éri el déli előfordulását. Gyógynövény: levelét (Uvae ursi folium) vizelethajtásra, fertőtlenítésre (húgyúti bakteriális fertőzéseknél), hólyag-, vesekő- és epekőbántalmak, kezelésére használják (fő hatóanyagai: arbutin, metil-arbutin). Az amerikai indiánok termését és levelét élelmiszerként fogyasztották, levelét dohányként elfüstölték. Neve görög arctos-medve és staphyle-fürt szóból származik.


Magasság

20-30 cm


Virágzás

április-május


Származás

Európa, Észak-Ázsia, Észak-Amerika (cirkumpoláris)


Élőhely

Alhavasi régiókban mészkősziklán, vagy savanyú talajú erdőkben aljnövényzetként tenyészik.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: