TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Acer pseudo-platanus L. - Hegyi juhar
Latin név:
Acer pseudo-platanus L.

Magyar név:
Hegyi juhar
Jávorfa

Familia:
Aceraceae
Család:
Juharfélék
Leirás

Terebélyes, sudaras lombkoronát fejlesztő fa. Kérge (a platánhoz hasonló, csak annál kisebb,) szabálytalan lemezekben leváló, vörösesbarna vagy sárgásszürke. Vesszői világosbarnák, rügyei fényes világoszöldek, a csúcsrügy az oldalrügyeknél fejlettebb. Levelei tenyeresen hasadtak, szélük 1-2-szeresen durván fűrészes, a hasábok széle íves. A levéllemez 10-15 cm széles, színi oldala sötétzöld, fonákja vékony viaszrétegtől hamvas. Apró, sárgászöld virágai hosszú fürtökben állnak, a lombfakadással egy időben nyílnak. Ikerlependék terméseinek szárnyai közel derékszögben állnak, a résztermések 3 cm hosszúak, a magnál erősen kidomborodók. Fája kiváló bútorfa, díszfaként az alapváltozat mellett több fajtáját ültetik, ilyenek például a bíbor levélfonákú 'Atropurpureum', a tarka levelű 'Nizetii' és a rügyfakadáskor halvány rózsaszínű 'Brilliantissimum'. Hegyvidéki faj lévén párás mikroklímát és üde talajt igényel.


Magasság

20-30 m


Virágzás

Március-április


Termésérés

Október


Származás

Közép-Európa (a mediterrán hegyvidékek is, a Pireneusoktól a Balkánig), Kaukázus


Élőhely

Hegyvidéki lombos erdők (gyertyános-tölgyesek, bükkösök).


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: