TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Acer tataricum L. - Tatárjuhar
Latin név:
Acer tataricum L.

Magyar név:
Tatárjuhar
feketegyűrű juhar

Familia:
Aceraceae
Család:
Juharfélék
Leirás

Alacsony termetű fa vagy cserje, kérge sötét szürkésbarna, vesszői sötétbarnák, rügyei aprók, kissé hosszúkásak, a vesszőhöz simulók. Keresztben átellenes állású levelei hosszúkás tojásdadok, tagolatlanok vagy oldalt csökevényes karéjokat viselnek, szélük fűrészes. A levéllemez hossza 6-10 cm, színe sötétzöld, ősszel égő pirosra színeződik. Apró, zöldesfehér virágai kis felálló bugavirágzatokban állnak. Ikerlependék terméseinek szárgya derékszögben vagy hegyesszögben állnak, ősszel pirosra színeződnek, majd barnára száradnak. Szárazságtűrése, alacsony termete, színes termése és őszi lombszíne miatt a tatár juhar kiváló parkfa. Magról könnyen szaporítható, kedvező körülmények között éves növekménye elérheti az 50 cm-t.


Magasság

6-8 m


Virágzás

Április-május


Termésérés

Október


Származás

Pontusi-pannon-balkáni-kaukázusi elterjedésű


Élőhely

Tatárjuharos lösztölgyesek és egyéb száraz tölgyesek, bokorerdők


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: