TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Acer platanoides L. - Korai juhar
Latin név:
Acer platanoides L.

Magyar név:
Korai juhar
platánlevelű juhar

Familia:
Aceraceae
Család:
Juharfélék
Leirás

Terebélyes, sudaras koronájú fa. Kérge sima, szürke, szabálytalan hosszanti sávokban repedezett. Vesszői világosbarnák, viszonylag vastagok (átlagosan 5 mm átmérőjűek). Rügyei hosszúkás-tojásdadok, vesszőhöz simulók, bordós-vörösek, szőrtelenek. Kersztben átellenes állású levelei hosszú nyelűek, tenyeresen hasadtak, szélük hegyesen fűrészes, kihúzott, a hasábok széle párhuzamos. A levéllemez 15-20 cm széles is lehet, színe és fonákja egyaránt élénk zöld és kopasz, ősszel élénk sárgára, ritkán narancssárgára vagy pirosra színeződik. Apró, zöldessárga, kétivarú, illatos virágai lombfakadás előtt rövid tengelyű redukált bogernyőkben nyílnak. Ikerlependék termései laposak, a résztermések egymással tompaszöget zárbak be, hosszuk 5 cm körüli. Díszfaként az alapváltozat mellett számos fajtáját ültetik, ilyen például a vörös lombú 'Crimson King', a vörösen kihajtó, de később megzöldülő 'Schwedleri', a szeldelt levelű 'Lorbergii' és a vajsárga levélszélű 'Drummondii'.


Magasság

20-25 m


Virágzás

Március-április


Termésérés

Október


Származás

Európa, Délnyugat-Ázsia


Élőhely

Szubmontán és montán bükkösök, gyertyános tölgyesek, hársas törmeléklejtők, és mezofil (nem száraz) tölgyesek elegyfaja.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: