TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Acer negundo L. - zöld juhar
Latin név:
Acer negundo L.
Acer fraxinifolium NUTT, Negundo aceroides MÖNCH

Magyar név:
zöld juhar
kőrislevelű juhar

Familia:
Aceraceae
Család:
Juharfélék
Leirás

Terebélyes, sudaras koronát fejleszt, de ha valamilyen sérülés éri, gyakran tőből újra sarjad, és többtörzsű bokorfává fejlődik. Kérge szürkésbarna, sima, idősebb korában árkolt, repedezett. Vesszői olívzöld, barna vagy lilás színűek, letörölhető viaszrétegtől hamvasak. Levélállása keresztben átellenes, levelei a juharok közt ritkaságnak számító módon páratlanul szárnyasan összetettek. Levélkéi durván fogasak vagy karéjosak-hasadtak lehetnek. Színi oldalukon világoszöldek, fonákjuk kopasz vagy pelyhesen szőrös, ősszel okkersárgára színeződnek. Rügyei hosszúkás-tojásdadok, vesszőhöz simulók, bársonyosan szőrösek. Az oldalrügyek nagyobbak mint a csúcsrügy. Virágai váltivarúak és kétlakiak, a rövidhajtásokon rövid tengelyű fürtvirágzatokban állnak. A porzós virágok kocsányai vörösek vagy sárgák lehetnek, 4 porzót viselnek, virágtakarójuk a szélmegporzáshoz való alkalmazkodásnak megfelelően csökevényes. A termős virágzatok halványzöldek. Termése ikerlependék, a résztermések közel derékszögben állnak, szárnyaik sarlósan összehajlók A termés magot tartalmazó része hosszúkás, bordázott. A termés érés után a következő nyárig a fán maradhat. Magja csírázóképességét hosszú ideig megőrzi, az első tavaszi meleg napoktól késő őszig folyamatosan csírázhat.
A zöld juhart hazánkban homoki, sziki és ártári erdősítésre, valamint a szennyezett levegő iránti nagyfokú tűrőképessége miatt városi útsor- és parkfának széles körben ültetik. Több színes és tarka lombú változata ismert. Mindenütt elvadul, természet-közeli vegetációban a természetes fajokat kiszorítja élőhelyükről, illetve betelepülésüket megakadályozza. Városi környezetben magoncai olykor seregesen csíráznak járdák és falak repedéseiben, és gyökereikkel kárt tehetnek az építményekben. Ezen felül a magoncok díszcserjék védelmében és elhanyagolt virágágyásokban is megtelepedhetnek, és 5 év alatt termő példánnyá fejlődhetnek.
A zöld juhar a fehér eperfa (Morus alba L.) mellett az amerikai fehér medvelepke (Hyphantria cunea Drury) egyik elsőrendű tápnövénye. Vidéki környezetben a zöld juhar e lepke terjedéséhez és gyümölcsfákon okozott kártételéhez is nagymértékben hozzájárul.


Magasság

10-20 m


Virágzás

Április


Termésérés

Október


Származás

Észak-Amerika


Élőhely

Ártéri ligeterdők


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: