TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Acer campestre L. - Mezei juhar
Latin név:
Acer campestre L.

Magyar név:
Mezei juhar

Familia:
Aceraceae
Család:
Juharfélék
Leirás

Terebélyes, sudaras vagy tartóágas koronát fejleszt. Gyakran több évtizeden át alacsony faként él, míg eléggé meg nem erősödik ahhoz, hogy hatalmas, terebélyes fává fejlődjön. Egy ilyen, egyedi védelem alatt álló, 20 métert meghaladó magasságú példány található az orfűi tó egyik végénél, ahol az út ketté ágazik a tó partján. Kérge világosbarna, parás, repedezett. Vesszői vékonyak, világosbarnák, rügyeik aprók, a csúcsrügy nagyobb az oldalrügyeknél. Keresztben átellenes állású levelei hosszú nyelűek, lemezük tenyeresen osztott, 7×10 cm-es. Az osztatok csúcsa tompán lekerekített. Színi oldaluk sötétzöld, fonákjuk világosabb, pelyhesen szőrös, ősszel élénk sárgára színeződnek. Apró, zöld virágai rövid tengelyű, felálló fürtökben (kevés virágú bugavirágzatban) állnak, a virágok kétivarúak, lombfakadással egy időben nyílnak. Ikerlependék termései egyenes szögben szétálló, laposak, a résztermések 2-3 cm hosszúak, éretlenül pirosak, később világosbarnára érnek.


Magasság

10-20 m


Virágzás

Április-május


Termésérés

Október


Származás

Közép- és Dél-Európa, Észak-Afrika, Délnyugat-Ázsia


Élőhely

Lombos erdők elegyfája


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: