TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Acer acuminatilobum J. Papp - Mátrai ősjuhar
Latin név:
Acer acuminatilobum J. Papp

Magyar név:
Mátrai ősjuhar

Familia:
Aceraceae
Család:
Juharfélék
Leirás

Középmagas, gömbölyded koronájú fa. Kérge hosszú pántokban válik le. Levelei egyszerűek mintegy 4-9 cm-esek, 3-5 kihegyesedő háromszögű szeletűek, levélválluk lekerekített, gyengén szívesek, a karéjok széle ép. Levélfonákuk ereiken szőrösek és halvány zöldek, érzugaikban fehér szőrpamacsos található. Virága váltivarú és egylaki, 1 cm-nél kisebb, zöld, csészelevelei hegyes keskenyháromszögűek, míg szirmai keskeny visszás-tojásdadok. Virágzata szőrös. Termése ikerlependék. Eddigi ismereteink alapján azonban terméseiben nincs embrió, így magról nem képes szaporodni. Egyetlen élőhelye a Mátrában, Parádsasvár mellett van. Egyes kutatók szerint kaukázusi rokonságú (Acer laetum C. A. Mey.), míg mások szerint a mezei juhar (Acer campestre L.) érdekesebb levélváltozata. Papp József, a faj leírója reliktum fajnak tekinti. Virágzatának szőrössége is a mezei juhar virágzatához hasonlít. Védett faj!


Magasság

6-10 m


Virágzás

Április


Termésérés

szeptember-október


Származás

tisztázandó


Élőhely

Mátra: Parádsasvár


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: