TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Abies alba Mill. - Közönséges jegenyefenyő
Latin név:
Abies alba Mill.

Magyar név:
Közönséges jegenyefenyő

Familia:
Pinaceae
Család:
Ikermagvas fenyőfélék
Leirás

Karcsú kúp alakú, sudaras lombkoronájú fa. Kérge sima, szürke, idős korban mélyen árkolttá válik. Örökzöld levelei 3 cm hosszúak, színükön fényes sötétzöldek, fonákukon a főér mellett két szürke csík látható, amit a gázcserenyílások körül lévő apró viaszlemezek egybeolvadó színe okoz. A levelek a vízszinteshez közeli hajtáson csak kétoldalt állnak. Sárga porzós tobozkái a vesszők alsó oldalán, a zöld termős tobozkák a felső oldalhajtásokon tavasszal nyílnak. Toboza hengeres, felálló, 15 cm hosszú, meddő pikkelyei (fellevelei) visszagörbültek. Az érett tobozok szétesnek, helyükön csak a vékony, felálló toboztengely marad. Európában többfelé kedvelt karácsonyfa. Nálunk helyette a hazai klímán könnyebben termeszthető kaukázusi jegenyefenyőt (Abies nordmanniana (Stev.) Spach) árusítják.


Magasság

20-40 m


Virágzás

április-május


Magérés

tobozai a következő év tavaszán esnek szét


Származás

Közép-Európa


Élőhely

Hegyvidéki erdők (jegenyefenyves lucosok)


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: