TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Társulás adatlap

Latin név:
Festucetum vaginatae
Magyar név:
Meszes talajú homokpuszta
Jellemzők: A Nyírség, Duna - Tisza köze, Kisalföld, Belső-Somogy és a Mezőföld laza szerkezetű, rossz vízmegkötő képességű homoktalajainak jellemző félsivatagi társulása. A borítás 50-60%-os, a mozaikos megjelenésű állományai nyár végére kiszáradnak. Nagy jelentősséggel bír ez a társulás egyrészt, mert nagy a pannoniai bennszülött fajok száma, melyek mellett kontinentális, pontusi és szubmediterrán elemek is fellelhetők, másrészt mivel több életforma képviselői is megtalálhatók (nagy életforma-diverzitás): egyévesek, évelők, félcserjék és hagymás-gumós növények.
Uralkodó faja a Festuca vaginata, amely mellett a Stipa borysthenica és Stipa capillata is jelentős lehet. Jellemző fajai közé tartozik a Fumana procumbens, az Euphorbia seguieriana, Koeleria glauca és az Alyssum tortuosum. Gyakoribb egyéves fajok Polygonum arenarium, Kochia laniflora, Plantago arenaria, Erophila verna. Védett fajai közül megemlíthető a Dianthus diutinus, D. serotinus, Alkanna tinctoria, Stipa borysthenica, Colchicum arenarium.
Fajok: Alkanna tinctoria - Báránypirosító
Alyssum tortuosum - Homoki ternye
Colchicum arenarium - Homoki kikerics
Dianthus diutinus - Tartós szegfű
Dianthus serotinus - Kései szegfű
Erophila verna - Ködvirág
Euphorbia seguieriana - Pusztai kutyatej
Festuca vaginata - Magyar csenkesz
Fumana procumbens - Naprózsa
Kochia laniflora - Homoki seprőfű
Koeleria glauca - Deres fényperje
Plantago arenaria - Homoki útifű
Polygonum arenarium - Homoki keserűfű
Stipa borysthenica - Homoki árvalányhaj
Stipa capillata - Kunkorgó árvalányhaj
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: