TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Alkanna tinctoria (L.) TAUSCH.
Magyar név:
Báránypirosító
Familia:
Boraginaceae
Család:
Érdeslevelűek
Jellemzők: Évelő. Gyökere, ill. gyökértörzse 25 cm hosszúságot és csúcsán 1.5 cm vastagságot érhet el, karószerű, kevéssé elágazó, többfejű. Kérge sötétbarna, dús sötétpiros festéktartalommal van telítve és könnyen lehámlik, fája fehér, bele barna. Szárai körben a földön heverők, 15-30 cm hosszúak, sűrűn serteszőrösek, csak a szárak csúcsa a virágzattal emelkedik fel. A szárak között a gyökértörzs csúcsán tőlevélrózsa fejlődik, ennek levelei 2-5 cm hosszúak, keskeny lándzsásak, vállban keskenyedők, sűrűn fehéres-szürkés serteszőrösek. A szár levelei szórt állásúak, 10-15 mm hosszúak, lándzsásak, lekerekített csúcsúak, a felsők szíves vállúak. Virágzata kunkoros füzér, murvái a virágnál valamivel hosszabbak. Virágai kezdetben hegyes szögben, később a termés érése felé közel derékszögben elállók. A csésze fogai keskeny-szálasak, közel akkorák, mint a párta csöve. Pártája élénk azúrkék vagy később liláskék, nyílt torkú, lapos karimájú, a karima cimpái kerekdedek, a párta torkában pikkelyek vagy szőrcsomók nincsenek. Makkocskái szemölcsösek, görbültek, aljukon gyűrűs szegéllyel.
Virágzás: Április-június.
Méret: 15-30cm
Élőhely: Homokpusztagyepekben, homoki réteken.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: