TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Erophila verna (L.) CHEV.
Magyar név:
Ködvirág
Familia:
Brassicaceae
Család:
Keresztesvirágúak
Jellemzők: Egyéves, 4-16 cm magas, tőlevélrózsás növény, elágazó, orsó alakú gyökerekkel. A levelek lándzsásak vagy visszás-tojásdadok, csúcsuk kihegyesedő, levélválluk nyélbe keskenyedő, épszélűek, a felső leveleken mind két oldalon két-két fogacska található, csillagszőrösek, a középső levelek 10-23 x 3-8 mm-esek. A levélrózsából számos szár hajt ki, erősen szőrözöttek, alul és felül vörösesek. Felállók vagy ívesen felemelkedők, egyszerűek, levéltelenek. A csúcsukon rövid fürtben foglalnak helyet a virágok. A virágkocsányok 1.5-7 mm hosszúak. A csészék szőrözöttek, csónakszerűen hajlottak, kb. a szirmok bevágásáig érnek, 1-2 mm hosszúak, széles-tojásdadok, fehér vagy pirosló hártyás szegélyűek. A szirmok fehérek, 2-4 mm hosszúak, bevágottak, alul sárgásak. A becőke 5-10 hosszú, 2-4 mm széles, 6-20 mm hosszú kocsányon ül, kerek vagy lándzsás, sokszor hajlott. Magja barna 0.5-0.7 mm hosszú, tojásdad.
Virágzás: Február-május.
Méret: 4-16cm
Élőhely: Száraz gyepekben, legelőkön, homokpusztákon, réteken, utak mentén, helyenként tömeges.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: