TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex humilis LEYSS.
Magyar név:
Lappangó sás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: Évelő, tömött, igen sűrű, kör alakban terjedő, alacsony gyepet alkotó növény. A gyöktörzs vaskos, megnyúlt. Szára 2-10 cm magas, vékony, enyhén érdes és háromélű, sokkal rövidebb a leveleknél. A tőlevél-hüvelyek pirosak, foszladozók. A levéllemez 1-2 mm széles, keskeny szálas, 10-25 cm hosszú, többnyire serteszerűen összegöngyölt szürkészöld, érdes, kihegyezett. Virágzatában egyetlen hosszú nyelű 1-1.5 cm hosszú hengeres porzós füzérke és 2-3, egymástól távolabb álló, többnyire háromvirágú és a porzós füzérkétől lejjebb álló termős füzérkét találunk. A pelyvák tompák, pirosbarnák, széles fehérhártyás szegéllyel. A tömlő 3-4 mm hosszú, visszás-tojásdad, háromélű, sűrűn, finoman szőrözött. A bibék száma 3. A termés visszás-tojásdad, alsó részén háromélű. Mészkedvelő, domb- és hegyvidéki, kontinentális (eurázsiai) faj.
Virágzás: Március-április.
Méret: 2-10cm
Élőhely: Karszt- és bokorerdőkben, meleg, törmelékes, mészkő-dolomitos lejtőkön, sztyeppéken, homoki réteken, száraz, világos erdőkben, szikla-füves lejtőkön, hegyi legelőkön társulásalkotó tömegben találjuk. Hazánkban a Középhegységekben gyakori, de megtaláljuk a Dunántúlon és az Alföldön is.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: