TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex gracilis CURT
Magyar név:
Éles sás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: 40-100 cm magas, évelő, sűrűn gyepes növény, hosszú föld alatti tarackokkal. Szára erőteljes, végig érdes és leveles. A tőlevelek levélhüvelyből és lemezből állnak és szélük hálozatosan nem foszlik. A levelek 5-8 mm szélesek, hosszúak, fűzöld színűek, szélükön finom, felfelé álló fogacskákkal. A legalsó murvásodó levél túlnövi a virágzatot. Virágzata 2-4 porzós és alattuk 2-5 karcsú, termős füzérkéből áll. A termős füzérkék több cm hosszúak, nyelesek, kissé bókolók. A pelyvák sötét vörösbarnák, olykor majdnem feketék, hegyesek, hátukon zöld középcsikkal, többé-kevésbé hosszabbak, mint a tömlő. A tömlő 2-3 mm hosszú, kerekded vagy tojásdad, minden oldalán 4-5 finom érrel és a csúcsán egész rövid csőrrel. A termő 2 bibéjű. A termés ovális és lapított. Közömbös, síksági-hegyvidéki, eurázsiai (mediterrán faj).
Virágzás: Április-június.
Méret: 40-100cm
Élőhely: Kövér, szelid-humuszos öntés- és tőzegtalajon, mint a feltöltés korábbi stádiumainak maradványa található ligeterdőkben, mocsárréteken. Lápréteken, folyók, patakok partján és árokszéleken is egyik leggyakoribb és legelterjedtebb összetevője magassásos rétjeinknek. Hazánkban az Alföldön és a Középhegységekkben tömeges összetevő, a Dunántúlon szórványosan fordul elő.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: