TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex alba SCOP.
Magyar név:
Fehér sás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: Kúszó gyöktörzsű, tarackos növény. A tarackot barna pikkelyszerű allevelek borítják. Hajtásai ritkásan, sorokban fejlődnek. Szára 10-25 cm magas, mereven felálló, tompán háromélű, gyengén érdes, v. sima. Tövén az allevelek sárgásbarnák. A levéllemez max. 1.5 mm széles, kb. fele olyan hosszú, mint a szár, élénkzöld, serteszerűen begöngyölődött, röviden kihegyezett, érdes. A virágzat 1 porzós és 1-3 termős füzérkéből áll, ezek kissé eltávolodnak egymástól, a porzós füzérkét a termősek gyakran túlnövik. A porzós füzérke 0.5-1.5 cm hosszú, szálas-lándzsás. A termős füzérke 0.5-1 cm hosszú, szálas, 2-6 ritka virágú, kanyargós tengelyű. Nyele vékony és egyenes, max. 3 cm hosszú. A virágzati murvalevél pelyvaszerű (zöld középérrel), hüvelye max. 1 cm hosszú, barnászöld, felül hártyás. A porzós pelyva lándzsás, tompa, fehér hártyás. A termős pelyva visszás tojásdad, hegyes, rövidebb a tömlőnél, fehér, v. halványbarna, hártyás, zöld középsávval. A tömlő gömbös, elliptikus, v. visszástojásdad, lekerekített-háromélű, 3.5-4 mm hosszú, szalmasárga-sötétbarna, fényes, sima, erezett, ülő, többé-kevésbé fokozatosan keskenyedik a vékony-kúpos, ferdén levágott csőrbe. A bibék száma 3. A termés tojásdad, háromélű, érés után majdnem fekete.
Virágzás: Április-május.
Méret: 10-25cm
Élőhely: Elegyes karszterdők jellemzője. Dunántúli-Középhegység, Sopron: Szárhalmi-erdő, Kisalföld: Szigetköz, Bükk, Gödöllői-dombvidék.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: