TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex appropinquata SCHUMACHER
Magyar név:
Rostostövű sás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: 30-70 cm magas, évelő. Sűrűn gyepes, zsombékos növény. Szára vékony, háromélű, kissé domború lapokkal, felül érdes. A tőlevél-hüvelyek feketés-barnák, hosszú, fekete, üstökszerű rostokra szakadozottak. A levéllemezek 1-3 mm szélesek, kissé merevek és erősen érdesek. Virágzata 4-8 cm hosszú, öszetett fürt. A füzérkék kisebb-nagyobb szabálytalan közökkel helyezkednek el a virágzati tengelyen. A felső füzérkék sűrűbben állnak. Minden füzérke termős és porzós virágokból áll. A porzós virágok a füzérkék csúcsán állnak. A pelyvák pirosbarnák, többnyire keskeny hártyás szegéllyel. Az érett tömlő 2.5-3 mm hosszú, tojásdad-kerek, sötétbarna, fénytelen, mindkét oldalán domború és hosszeres, hirtelen elkeskenyedő csőrrel. A bibék száma 2. A termés kerekded, világos színű.
Virágzás: Június-július.
Méret: 30-70cm
Élőhely: Mészkerülő, hegyvidéki-síksági, északi jellegű, eurázsiai faj. Lápréteken, mocsárréteken, nedves, semlyékes területeken, magassás társulásokban, átmeneti lápokban, fűz-, nyír-, és égerlápokban, zsombékalkotó faj. Hazánkban nedves savanyú tőzegtalajon fordul elő.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: