TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex acutiformis EHRH.
Magyar név:
Mocsári sás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: Évelő, 50-120 (150) cm magas, hosszú föld alatti tarackos, szürkészöld színű faj. Szára éles, háromélű, mereven felálló, kb. a közepéig leveles, visszafelé érdes, kb. olyan hosszú, mint a levelek. Tőlevélhüvelyei világosbarnától pirosbarnáig változnak, élük recésen szertefoszló. A levéllemez kékeszöld, 5-10 mm széles, hosszan kihegyezett, szélén visszagöngyölt és élesen érdes. A virágzat 10-25 cm hosszú, 2-6 oldalsó, ülő v. rövid nyelű, felálló termős füzére hengeres, 2-6 cm hosszú, 7-8 mm vastag. A szár csúcsán 2-6 porzós füzérke áll. A murvalevelei szélesek, lomblevélszerűek, hüvely nélküliek, az alsók a virágzatot jóval túlnövik. A porzós füzérke pelyvái fekete-gesztenye-barnák, tompásak, a termősöké lándzsásak, sötét vörösbarnák, gyakran zöld háterűek, hosszú szálkában kihegyezettek. A tömlő 2.5-5 mm hosszú, hosszúkás-tojásdad, összenyomott háromélű, erősen hosszeres, bőrnemű, kopasz, fakó színű, rövid csőrű. Bibeszáma 3.
Virágzás: Április-május.
Méret: 50-120cm
Élőhely: Mocsarakban, mocsárréteken, láréteken, láperdőkben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: