TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carduus nutans L. subsp. macrolepis (PETERM.) KAZMI
Magyar név:
Bókoló bogáncs
Familia:
Compositae
Család:
Fészekvirágzatúak
Jellemzők: Legfeljebb 120 cm magas. A virágszár hosszú, szürkén molyhos. A levelek 10-12 cm hosszúak, 4-5 cm szélesek, 7-8 szeletűek. A levélváll a szárra fut. A csúcs tövisek 4-7 mm hosszúak, vörös alapúak. A levél színe is mirigyszőrös. A szeletek széle fogazott. A levél színe sötétzöld, fonáka szürkés. A fonákon az erek zöld-sárga középcsíkúak. A levélszínén az ér világító, sárgászöld. A levelek fonákán az erek elálló szőrűek, enyhén molyhosak. A virágfej oldalra borul, a fészek átmérője fészekpikkelyekkel 4-8 cm. Közvetlen a fészek alatt az előlevelek simaszélűek. A fészekpikkelyek a fészektől erősen elhajlóak, a legkülső teljesen visszahajló. 3-8 mm szélesek, az elhajlástól 12-16 mm hosszúak, szürkések. A fonákon az erek zöldessárgásak. A tövis legcsúcsát kivéve -ami sárga-, az egész pikkelylevél többé-kevésbé vöröslő. Az elhajlástól lefelé sárga széllel lefutó. A legbelső fészekpikkelyek fokozatosan módosulnak virágokká.
Virágzás: Május-augusztus.
Méret: 40-120cm
Élőhely: Legelőkön, parlagokon gyakori.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: