TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Anthemis ruthenica M. B.
Magyar név:
Homoki pipitér
Familia:
Compositae
Család:
Fészekvirágzatúak
Jellemzők: 10-40 cm magas, vastagon molyhos-gyapjas egyéves. Szára felálló, tövétől dúsan ágas. A levelek 2-szeresen szárnyaltak, 0.5-1 mm széles cimpájúak, a levélgerinc nem, vagy gyengén fogas. Virágzata magánosan álló fészek, 2.5-3.5 cm átmérőjű, hosszú kocsányú. A fészekpikkelyek széles barna szegélyűek, a külsők hegyesek a belsők tompák. A vacok pelyvás, hengeres-kúpos, a vacokpelyvák visszás lándzsásak, alul ék alakban keskenyedők, csúcsúk alatt fogacskásak. A sugárvirágok 1-1.5 cm hosszúak, fehérek, a csövesek sárgák. A termés kaszat, mely hengeres, fényes, mélyen barázdált, a külsők csúcsán rendszerint féloldali korona található.
Virágzás: Május-augusztus.
Méret: 10-40cm
Élőhely: Homokpusztákon, homoki gyepekben, száraz réteken, irtásokon.




A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: