TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Társulás adatlap

Latin név:
Melitti - Fagetum
Magyar név:
Északi-középhegységi szubmontán bükkös
Jellemzők: Az Északi-középhegység regionális társulása, amely 800 m tszf. magasság alatt gyakori. Zárt lombkoronájú, gyér cserjeszinttel rendelkező szálerdők. Magas páratartalmú területeken, ahol az évi átlagos csapadék mennyisége 600 mm felett van, vályogos, agyagos-vályogos barna erdőtalajokon, rendzinákon és rankereken fordul elő. A gyepszint kevés fajból áll, mivel az erősen záródott lombkorona kevés fényt enged át. Teljesen aljnövényzet nélküli - nudum - változatok is előfordulnak. Ebben a társulásban különböző kárpáti jellegű elemek jelennek meg: (Dactylorhiza fuchsii ssp. soóiana), (Scopolia carniolica), (Lathyrus transsylvanicus), (Stachys alpina).
Fajok: Dactylorhiza fuchsii - Erdei ujjaskosbor
Lathyrus transsylvanicus - Erdélyi lednek
Scopolia carniolica - Farkasbogyó
Stachys alpina - Havasi tisztesfű
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: